Minden, amit a mosógép-karbantartásról tudni érdemes

Meghibásodott mosógépünkkel sokszor a segítőkész ezermester férfiak sem boldogulnak. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni, de mire is számítsunk egy szerelő látogatásakor?

Otthonunk egy örök bútordarabja: a mosógép

Fürdőszobánk elengedhetetlen és egyben legnagyobb háztartási berendezése a mosógép. Régen elmúltak már azok az idők, amikor ritka használati tárgynak számított, egyfajta luxuscikknek, és az emberek többsége néhány naponta mosodába járt, hogy ott tisztíttassák ki ruháikat. Ma már ugyanolyan alapvető műszaki cikk, mint a hűtőszekrény, a vasaló, a tűzhely vagy éppen a számítógép. Meg lehet ugyan élni nélkülük, de sajátmagunknak teszünk szívességet azzal, ha erőfeszítések árán is, de beszerezzük, hiszen sokkal könnyebb velük a mindennapi élet.

Mi mindent csinál a mosógép szerelő?

Mint minden elektromos tárgy, természetes, hogy időnként a mosógép is meghibásodik. Nem feltétlenül kell, hogy több éves vagy használt mosógép legyen, egy vadiúj darab is könnyedén elromolhat. Mielőtt telefont ragadnánk, azért nem árt ellenőrizni, hogy van-e áram a konnektorban, nincs-e kikapcsolva a biztosíték és hogy meg van-e nyitva a csap, hogy a készülékünk vizet kapjon. Ha ezek rendben vannak, mégis valamilyen panaszt észlelünk, ne habozzunk szólni egy hozzáértő szakembernek! Budapesti háztartási gép- és mosógépszerelőből temérdek van, ha biztosra akarunk menni, olyat válasszunk, akivel először telefonon is egyeztetünk, így mi is megnyugodhatunk, mert a szerelő reakciójából tudni fogjuk, hogy képes-e a problémát az elmondásunk alapján orvosolni. Az időpont-egyeztetést követően a helyzetfelmérésnél persze mi is jelen lehetünk, ekkor megtudjuk, mi a gond, és hogy mit lenne célszerű tenni. Az, hogy ezután is vagy csak a tényleges szerelés után számítanak fel költséget, az szakemberenként eltérő, de előzetesen ezt is ki lehet deríteni.

Kevesen vagyunk tisztában egy mosógép legáltalánosabb „betegségeivel”, de néhány tünetet közülük nem árt tisztázni. Előfordulhat, hogy a mosógép túl zajosan zakatol, szivárog, egyszerűen nem indul el, nem forog a dob, nem töltődik be a víz vagy rossz, nem tiszta, nem minőségi a mosás eredménye. Bármelyikkel is találkozunk, ne habozzunk segítséget kérni egy hozzáértőtől, mert minél tovább húzzuk-halasztjuk, annál nehezebb lesz utána kezelni a problémát.

A legtöbbször ugyan a javítás az otthonunkban zajlik, mi pedig – amennyiben érdekel - figyelemmel kísérhetjük az eseményeket, de van, hogy a hiba olyan jellegű, amelyet csak szervizben lehet kijavítani.

Előzzük meg a bajt – óvjuk mosógépünket!

A hangsúly viszont sokszor inkább a megelőzésen van, ugyanis a legtöbb mosógép – árkategóriától függetlenül – nem működnek már olyan sokáig, mint pár évtizeddel előbbi elődeik. Fontos, hogy időnként kitakarítsuk a szűrőket, illetve azzal is sokat árthatunk e szerkezeteknek, ha túl sok mosóport öntünk az adagolóba. Arra is érdemes odafigyelni, hogy soha ne tegyünk be a megengedettnél több ruhát, mert a súlya kárt tehet a mosógép dobjában.

Más is meghibásodhat: hűtőgép javítás

Az működésképtelenné válásban a második helyezett egyértelműen a hűtőszekrényt illeti meg. Hűtőgép javítással szintén rengeteg szakember foglalkozik Budapest-szerte, a tájékozódás ez esetben is első körben telefonon tanácsos, és így is a legegyszerűbb. Az első kérdés várhatóan a készülék márkájára vonatkozik majd, így ezzel is legyünk tisztában. (A leggyakoribb típusok a következők: Electrolux, Fagor, Whirlpool, Candy, stb.)