Milyen légkondicionáló berendezések vannak?

Szabályozza kedve szerint az otthoni hőmérsékletet! Egy légkondicionált helyiség elűzi az időjárás okozta kellemetlenségeket, és végre arra koncentrálhat, ami igazán fontos.

Egy egyre népszerűbb berendezés: a klíma

Manapság egyre több háztartásban fordul elő a légkondicionáló, amely nemcsak a nyári forróságtól átmelegedett szobákat képes lehűteni és elűzni az ebből fakadó levertséget, hanem a fűtést is remekül helyettesíti a téli időszakban. Ha megjött a kedvünk egy ilyen készülékhez, hívhatunk szakembert, vagy akár beszerelhetjük magunk is!

Klímaszerelés házilag - lehetséges

Sok mindent figyelembe kell venni abban az esetben, ha magunk szeretnénk beszerelni a klímát. Nem lehetetlen vállalkozás, de egy tapasztalt, hozzáértő szerelő általában gyorsabban és nagyobb rutinnal látja el ezt a feladatot – viszont drágább is. A legfontosabb, hogy ne egy sablon alapján dolgozzunk, hanem a saját, beépítendő helyiségünk specifikus tulajdonságainak megfelelően: vegyük számba a helyiség méretét, funkcióját, a falak hőszigetelését, stb. Így kiszámíthatjuk, milyen teljesítményű készülékre van szükségünk. A légkondicionáló leendő helyét tegyük hozzáférhetővé, majd a használati útmutató alapján szereljük be a belső és a külső egységet is. Ha bármely lépésnél akadályba ütköznénk, forduljunk bátran szakemberhez (például Budapestről)!

Légkondicionáló készülékek típusai

Inverteres klíma

Az inverteres klíma több szempontból is kitűnő választás: energiatakarékos technológia, amelyet egy szoftver működtet. Segítségével igény szerint tudjuk szabályozni a berendezés teljesítményét. Így magas hatásfok mellett lényegesen kevesebbet fogyaszt. A hőcserélő felületek igényesebb kialakítása pedig csökkenti a zajszintet, ami nemcsak a készülék állapotát óvja meg még sok-sok éven keresztül, de kényelmesebb is együtt élni egy halk, mégis jól működő gépezettel.

Split klíma

A split klíma osztott rendszerű klímát jelent, azaz hogy a készülék két részből áll: kültéri és beltéri egységből. A zajhatás itt sem számottevő, ugyanis a kompresszor a kültéri egységbe kerül, valamint a hűtésből származó hőből a fal belső oldalán túl már nem lehet érezni semmit. Split klíma beszerelését, telepítését és karbantartását mindenképp érdemes szakemberre bízni, ugyanis a beépítéséhez speciális eszközök szükségesek. Ugyanez igaz a legtöbb légkondicionáló berendezés szerelésére is.

Mobil klíma

Sokszor nem egy állandó helyiségben, akár nem egyetlen lakásban, épületben szeretnénk szabályozni a hőmérsékletet, mégsem szereltetnénk be minden létező szobába egy-egy légkondicionáló berendezést, hiszen annak az ára már az egeket verdesné. Jó hír, hogy ilyen problémákra ott van a mobil klíma. Amellett, hogy kedvünk szerint mozgathatjuk, forgathatjuk, szállíthatjuk, gurulós talpakkal rendelkezik, így nem kell felemelnünk, elég, ha toljuk. Bár a fűtő funkciója minden esetben szuperál, ha elsősorban hűtésre keresünk berendezést, nem a mobilklíma a nekünk való megoldás, ugyanis ezt már alacsonyabb hatásfokon képes elvégezni, mint a kültéris társai.

Autóklíma

Az autóklíma ma már minden új gépjárműbe beépíthető. Az eljárás nem bonyolult, de természetesen ennek sem érdemes önmagunktól, házibarkáccsal nekiesni. Röviden, a műszerfal szétbontása után bekerülnek a szükséges kábelek és a belső párologtató, a külső térben pedig felszerelik a kompresszort, majd összeszerelik a klímahűtőt a vízhűtővel. Próbaindítás után kiderül, működik-e, és hogyha igen, vihetjük is az autót és élvezhetjük a kívánt hőmérsékletet utazás közben.