Klímaszerelés Budapesten – cégek és árak

Ahogy az idő melegszik, úgy nő az igény a légkondícionáló berendezések beszerzése iránt. A nyári kánikulában nem nyithatunk állandóan ablakot, hiszen onnan csak melegebb levegő áramlik majd a szobába. A kézenfekvő megoldás, a légkondi beszerelése. Amikor azonban a klímaszerelés mellett döntünk, érdemes átgondolni, hogy a klímaberendezés még milyen egyéb szolgálatokat tehet majd értünk.

Mire használható a légkondi

A klímaberendezések a nyilvánvaló levegő hűtési funkció mellett, képesek annak minőségét javítani, tisztítani és fertőtleníteni is. Meglehet, leginkább irodaházak és családi házak esetén, de egyre többször előfordul, hogy alternatív fűtési lehetőségként tekintenek a légkondícionáló berendezésekre. Arra azonban figyelni kell, hogy a fűtési teljesítmény nagyban függ a kinti és benti levegő hőmérséklet különbségétől. Azt szokták mondani, hogy az ún. ON/OFF berendezések (amiket csak ki/be tudunk kapcsolgatni) +5°C és +45°C közötti intervallumon, míg az inverteres klímák akár -15°C fokos hidegben is képesek a fűtő funkció ellátására.

Milyen teljesítményű klímára van szükség

A klíma méretezés általában a klíma szerelését végző szakember feladata. Általánosságban elmondható, hogy a szükséges teljesítményt a helyiség belmagassága, alapterülete, falvastagság, szigetelés, ablakok állapota, a lakók száma és a helyiségben használt hőtermelő gépek fogják meghatározni. Sokszor csak a légköbméter alapján kalkulálják a szükséges teljesítményt, így azonban könnyen téves eredményt kaphatunk.

A klímaszerelő szakembert vásárlás előtt mindenképpen informálni kell a pontos adatokkal a hűtendő helyiséggel kapcsolatban, hogy az ideális teljesítményű berendezés kerüljön kiválasztásra.

Klímaszerelő cégek Budapesten

Sok cég kínál klímaszerelő szolgáltatást Budapesten, ezzel együtt is a szezonban – általában Május és Szeptember között – gyakorlatilag lehetetlen megbízható klímaszerelő szakembert találni. Ezt elkerülendő, a klímaszerelést vagy tisztítást mindenképpen a szezon előttre vagy utánra ütemezzük. Az árak tekintetében nagyot lehet spórolni, hogyha a légkondícionáló berendezést valamely klíma akció keretében vásároljuk, adott esetben pl. egy klíma webáruházban. Klímaszereléssel kapcsolatban érdemes a Klíma Pro weboldalát megnézni.

Egy tipikus szerelés alapdíja 40-50 ezer forint között szokott lenni Budapest területén ingyenes kiszállással. Az ár általában tartalmazza az eszközök helyszínre szállítását is. Feláras lehet viszont az átlagostól eltérő nehézségű szerelés. Egy klíma tisztítása, karbantartása 7-8000 forint között mozog. Klímatisztítás esetén a cégek mennyiségi kedvezményt szoktak adni, így több berendezés esetén akár 20-30%-kal is olcsóbb lehet az ár.

Klímatípusok: split és mobil klímák

A split klímákat osztott rendszerűnek is szokták hívni, mert legalább két – egy beltéri és egy kültéri – egységből tevődik össze. Alkalmazható egy vagy több helyiség hűtésére is, általában kisebb létesítményekben, szobákban a levegő és a páratartalom temperálására. Legnépszerűbb megoldásnak az oldalfali split klíma készülékek számítanak, amikor is a kültéri egység az épületen kívül kap helyet és ún. hűtőközeg-vezetékkel kerül összekötésre a beltéri egységgel. A megoldás előnye, hogy a készülék így nem foglal helyet a hasznos alapterületből, elhelyezése könnyen kialakítható akár utólag is.

A mobil klíma nagy előnye, hogy akár házilag is telepíthető, nincs konkrétan helyhez kötve, mozgatható, áthelyezhető. Energiafelhasználás szempontjából nem ideális, leginkább kisebb helyiségek (pl. hálószobák) átmeneti hűtésére használatos. Működése zajos, így folyamatos éjszakai használatra nem igazán alkalmas. A meleg levegőt továbbá ki kell vezetni, tipikusan valamilyen flexibilis cső segítségéve az ablakon keresztül.