A klíma karbantartása minden évben szükséges

A klímaberendezés megfelelő karbantartása, rendszeres tisztítása nem a klíma élettartamának növelése mellett egészségügyi kérdés is. Általában hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan veszélyekről, amik szemmel nem láthatóak. Azonban fontos a használati tárgyaink tisztítása, mint a klíma karbantartása is.

A klíma karbantartása egészségügyi szempontból fontos

Az emberek többsége hajlamos megfeledkezni olyan veszélyekről, amik szemmel nem láthatóak. Azonban ahogy a tisztálkodás, a kézmosás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, úgy fontos a használati tárgyaink tisztítása, fertőtlenítése. Ha magától értetődő, hogy a konyhában és a fürdőszobában heti rendszerességgel fertőtlenítjük a csaptelepeket, wc-t és fürdőkádat, miért ne lenne természetes például a klíma karbantartása is, legalább évente egyszer.

Miért nem elhanyagolható a klíma berendezés karbantartása?

Annak, hogy a klíma tisztítása egészségügyi szempontból fontos, az az oka, hogy nem csak a por telepszik meg a klíma berendezésben, de a párának köszönhetően a porban megtapadnak a kórokozók is. A legtöbbször kihangsúlyozott kórokozó a Legionella baktérium, amely belélegezve – például légkondicionáló működtetése során – súlyos tüdőgyulladást okozhat, amely az esetek 5-30 %-ában halálhoz is vezethet. A legionárius betegség onnan kapta a nevét, hogy az első dokumentált, több tíz halálos áldozatot követelő esetben légiósok betegedtek meg. De vannak kevésbé veszélyes baktériumok, amelyek gyenge lefolyású megbetegedést okozhatnak, ugyanakkor a penészgomba is megtelepedhet a csövekben, ami allergiát, de hosszabb távon asztmát, és akár kötőhártya- vagy arcüreggyulladást is okozhat.

Ha valakinek otthon van klímája, saját felelőssége, hogy a klíma tisztítását elvégezteti-e, hiszen a saját és családja egészségét veszélyeztetheti.Azonban ahol nagyobb létszámú embertömeg fordul meg, mint például egy szálloda vagy munkahely, ott már tényleges felelősségvállalása van az illetékes vezetőknek. Előfordult már, hogy szállodában több mint százan megbetegedtek a klímaberendezés párásítójában megtelepedő baktérium miatt, és többen nem élték túl a betegséget.

A klíma karbantartását nálunk a munkahelyen, Budapesten, minden évben külön megkérjük, és mindaddig nem is kapcsoljuk be a berendezést, amíg az meg nem történt. Szerencsére mi irányítjuk, nem vagyunk kitéve mások gondatlanságának.

Hogyan kell karbantartani a klímát?

A klíma karbantartásakor ellenőrzik a kondenzvíz megfelelő távozását, hogy ne maradjon pangó víz a berendezésben, továbbá speciális sprayvel a beltéri egység párologtatóját fertőtlenítik.

Fontos odafigyelni az autók klímaberendezéseinek karbantartására is, mert abban ugyanúgy kórokozók, gombák telepedhetnek meg, amelyek megbetegedést, a pangó vízben elszaporodó penészgombák pedig allergiás reakciókat okozhatnak. Szakemberek szerint már az is sokat segít, ha minden hónapban, így akár télen is bekapcsoljuk egy kicsit a klímát, átjáratjuk. A tisztítás, karbantartás növeli a berendezés élettartamát is, így a pénztárcánkat is kíméljük hosszabb távon, főleg mivel a szolgáltatás árai csak néhány ezer forint között mozognak. Minél többet használjuk az autónkat, annál többször érdemes a tisztítást elvégeztetni, és a pollenszűrőt cseréltetni, ezzel is megelőzve az allergiás megbetegedést.

Bár a mobil klíma csak kis helyiségekben használható, nem tud tömeges megbetegedést okozni, annak karbantartása is szükséges.Érdemes még a nyári kánikula előtt tesztelni, hogy bekapcsolható-e a készülék, működik-e a hűtés, és nincs-e bármilyen rendellenesség, zaj, stb., ami korábban nem volt észlelhető. Ha bármelyik előfordul, akkor általában nem elég karbantartást kérni, a klíma szerelése, javítása is szükséges lehet.