Kéménybélelés és kéményméretezés

Az eddig használt anyagok, amikkel a kéményeket szokták bélelni, tipikusan nem elég ellenállóak az égéstermékek elvezetése során keletkező savaknak, melyek így korrózióhoz vezethetnek. A korrodált kéményből a füst a lakásba vagy lakóházba juthat, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozva. A kéménybélelés során a kémény belsejét egy modern, ellenálló anyaggal töltik ki, így téve azt sokkal ellenállóbbá.

A kémény felújítás során a kémény bélelése különböző bélésanyagokkal történhet, melyek más-más tulajdonságokkal – előnyökkel és hátrányokkal – rendelkeznek.

Kéménybélelés kondenzációs kazán esetén

Ha a gázkészülék zárt égésterű, akkor vagy koaxális vagy szétválasztott kéménybélelés közül választhatunk. Előző esetben a kéménybélés egy kisebb átmérőjű csőből áll, amit a nagyobb nyílásba húzunk be, a füstgáz elvezetése ezen keresztül történik. Az oxigén áramlásához egy külső csövet használunk. A megoldás előnye, hogy az égési levegő előmelegítődik a füstgáz által, viszont magasabb kémények esetén drágább készülék esetén alkalmazható.

A szétválasztott rendszer lényege, hogy míg az égéstermék a bélelt kéményen keresztül kerül kivezetésre, addig a szükséges levegő bevezetése ettől egy teljesen elszeparált, általában másik helyiségben kivezetett csövön keresztül történik. Minél rövidebb ez a cső, annál alacsonyabb teljesítményű ventilátor is elegendő tud lenni, másfelől viszont esztétikailag kevésbé szép megoldás, hiszen a gázkészülékből így két külön cső indul útjára.

A kémény engedélyeztetés a kéménybélelés utolsó lépése, a tétje a kéményseprői szakvélemény kiállítása. Amennyiben a kémény bélés megfelelő, a kémény tisztítónyílás is jó helyre lett felszerelve és úgy általában a kéménybélelés után a kémény üzemképes, úgy a Főkétűz kiállítja a végleges szakvéleményt. Arra egyébként érdemes figyelni, hogy a kéményseprő járda ki legyen alakítva, mert máskülönben a kémény nem lesz megközelíthető.

A kéménybélelés ára

Az árak kialakításakor a kivitelező figyelembe veszi egyfelől a felhasznált anyagok minőségét, hiszen nem mindegy, hogy rozsdamentes vagy saválló lesz a kémény béléscső, vagy a megvalósítás során a furanflex kéménybélelés technológia lesz használva. Az árak változnak régiónként is. Budapest területén például magasabb munkadíjra számíthatunk, mint pl. Miskolc, Debrecen vagy más vidéki áros esetén. Egy budapesti társasház esetén például egy kondenzációs kéményhez a kéménybéléscső és a munkadíj összesen 300 000 Ft körülire jön ki.

A kéményméretezés alapja

A kéményméretezés célja a kémény magasságának és keresztmetszetének megállapítása. A számítás alapja az, hogy a kéménnyel létesített huzatnak elegendőnek kell lennie a kémény és a kazán huzatszükségletének fedezésére.

A kémény huzata, ami megegyezik a hatásos nyomáskülönbséggel, a gravitációs nyomáskülönbség és a szél hatására kialakuló nyomáskülönbség összegeként előálló nyomáskülönbség. Mivel a kéménynek szélcsendes időben is megbízhatóan kell működnie, a szél hatását a magasság és kéménykeresztmetszet meghatározásához nem szokás számításba venni.

Ludwig Wiedmann 1967-ben ismertette azt az elméleti alapon nyugvó méretezési eljárást, amelynek célja az volt, hogy a DIN 4705 átdolgozásához számítási alapokat adjon. Elméleti alapon levezethető alapegyenleteket állítottak fel, amelyekkel számítógép segítségével meghatározták különböző huzatszükségletekre az áramló égéstermék-mennyiséget, a kémény magassága és keresztmetszete közötti összefüggést. Arra a megállapításra jutottak, hogy a kazán hasznos hő teljesítménye helyett célszerűbb az időegység alatt keletkező égéstermék mennyiséget választani vonatkozási alapként. Ezért a különböző tüzelőanyag-fajtákra meghatározták a hasznos hőteljesítmény és az időegység alatt keletkező égéstermék közötti összefüggéseket.