Gázszerelés Budapesten - ami elromolhat, el is romlik

Nem csak vidéken képzelhető el az összkomfort hiánya. A gázszereléssel Budapesten is akadhatnak gondok. Ahogy Murphy már régen megfogalmazta, ami elromolhat, az el is romlik.

Gázszerelés Budapesten, avagy hogyan fürödjünk hideg vízben

A kolléganőm, Juli nemrég meghívott vendégségbe, egy kis hétvégi kerti sütögetésre, merthogy nemrég megvalósultak a régi álmaik, és a férjével végre kiköltöztek a külvárosba, kertes házba. Arra viszont nagy örömükben nem gondoltak, hogy alaposan ellenőriztessék át a ház víz és fűtés rendszerét.

A vízvezeték-rendszer ellenőrzése fontos

Sajnos már rögtön a beköltözés után gondok akadtak a vízvezeték-rendszerrel, kiderült ugyanis, hogy valószínűleg repedés van a csöveken, mert rengeteg víz elszivárgott. Ki is hívták a vízvezeték szerelőt, aki bemérte, hogy a betonterasz alatt lehet a csőrepedés. Így tehát nem volt mit tenni, bontani kezdtek, ástak, és meg is lett a vízelfolyás okozója. Kiderült, hogy a vízvezeték-rendszer a házban elég régi, így a vízszerelés igen aktuálissá vált.

A hibát elhárították, és mivel több helyen is felbontották a betont, azt is meg kellett csináltatniuk. Miután nyugtázták, hogy bár ez egy nem várt kiadás volt, de legalább most már rendben lesznek a dolgok, meg is jelent az újabb probléma. Fűtési szezon előtt mindenképpen meg akarták nézetni a gázkazánt, nehogy a mínuszokban maradjanak ott, fűtetlen házban.

A gázkészülékek ellenőrzése még fontosabb

A gázszerelő a kazánnal kapcsolatban mindent rendben talált. Aztán amikor a fűtési szezon beköszöntött, kiderült, hogy mégsem működik, mert nyomás probléma miatt már alacsony hőmérsékletnél kikapcsolt, így a szobákat 17 foknál jobban nem lehetett felfűteni, ami valljuk be, elég kevés, főleg, ha esténként fáradtan a munkából hazaérve csak egy kis ellazulásra vágyunk a kanapén elfeküdve. A gázkészülék szerelő ismételten kiment, megnézte a kazánt, állított rajta, és úgy tűnt, azzal letudták a fűtésszerelést a következő szezonig.

A tél folyamán nem is volt gondjuk vele, na de eljött a péntek, amikor bográcsozásra voltunk hivatalosak. Néhány kolléganővel nagyon jóban vagyunk, ezért ottalvósra terveztük az estét, mondván, hogy későn, és némi alkohollal a vérben nem kellene hazaindulni. Szerencsére 3-4 főt gond nélkül el tudnak szállásolni, ha szükséges. Az este kellemesen telt, férfiak nélkül – a férjének munkaügyben el kellett utaznia otthonról –, így jókor jött a hétvégi csajos buli, végre egy laza este, amikor ki lehet beszélni őket... Gondoltuk mi, ám amikor késő éjjel nyugovóra térés előtt a zuhanyhoz és fogmosáshoz felsorakoztunk, kiderült, hogy meleg víz nem áll rendelkezésre.

Gázszerelőt éjjel is hívhatunk

Felkerestünk telefonon egy éjjel-nappal hívható víz-gáz-fűtésszerelő szakembert, hátha gyorsan orvosolni tudja a problémát. Sajnos kiderült, hogy a gázbojler felmondta a szolgálatot, és alkatrész hiányában nem tudja azonnal megjavítani, de megígérte, hogy megpróbálja még szombaton délelőtt beszerezni a szükséges dolgokat, de ha máshogy nem megy, az ismerős szerelőket körbekérdezi, hogy a vasárnap már nyugodtan telhessen. Javasolta, hogy addig is kicsit fapados módszerrel, a gáztűzhelyen melegített vízzel oldjuk meg a tisztálkodást. Tudta, hogy milyen kellemetlen a helyzet, volt már ő is hasonló szituációban, annak ellenére, hogy ő gázszerelő.

Nagyon jófej volt, de sajnos aznap este csak a fogmosást tudtuk kivitelezni, a fürdést mindenki otthoni teendőként meghagyta. Így legalább ha a gázkészülék javításán nem is, de a vízzel mindenképpen spóroltak a kedves kolléganőék.