Mit tegyünk eldugult mosogató ellen?

Ha van bosszantóbb dolog a mosogatásnál, akkor az a mosogató eldugulása! Szerencsére nem kell napokat várni a segítségre, a duguláselhárítás ma már rutinfeladat.

A mosogató is lehet „beteg”

Otthonunk bár a legkedvesebb hely sokunk számára, a rengeteg eszköz, szerkezet és funkcióval bíró tárgy mellett mégis néha legsötétebb rémálmaink válnak valóra – ugyanis ezek a tárgyak időről időre hajlamosak a meghibásodásra.

Vegyük például a konyhát. Hemzseg a problémaforrásoktól: elromlik a fűtő, kifolyik belőle a víz, nem lehet bekapcsolni a tűzhelyet, a habverő pedig lecsapja az áramot, stb. Azonban nemcsak az elektromosan működő tárgyak okozhatnak fejfájást nekünk. A mosogatás eleve nem tartozik még a legszorgosabb háziasszonyoknak sem a kedvenc elfoglaltságaik közé – pláne ha még eldugul. Az első, ami ilyenkor eszünkbe juthat, az a televíziós reklámokból jól ismert lefolyótisztítók, melyek varázsütésre kipucolnak minden koszt a vezetékekből. Akinek volt már tapasztalata ilyen szerekkel, az nagyon jól tudja, hogy egy ezek csupán a gyenge dugulásokat képesek megoldani, ha komolyabb a helyzet, akkor hiába próbálkozunk akár az egész flakonnal is… Helyettük számos – otthon fellelhető összetevőből - összedobhatunk magunknak egy enyhébb hatásfokú duguláselhárítót. Hozzá kell tenni, hogy a házilagos módszerekkel nem mindig érhetünk célt, nagyon gyakori, hogy hosszas próbálkozás után állapítja meg a szakember, hogy csőtörés van, ez okozza a kellemetlenségeket, amelyekkel semmilyen szerrel nem kelhettünk volna versenyre.

A segítség karnyújtásnyira van: hívjon duguláselhárítót!

Amire ilyenkor szükség van, az a duguláselhárító. Sokszor maga az állapotfelmérés ingyenes, csak a konkrét beavatkozásnak van díja. Ami ilyenkor történik, az először is egy világítással rendelkező kamera vezetékbe helyezése, amivel ki lehet deríteni, mi okozta a bajt. Ha megvan, hol található maga az eltömődés, akkor csőgörénnyel kitisztítják. A tisztítás körülbelül fél, maximum 1 órát vesz igénybe. A csőgörény háztartási boltokban is kapható, azonban kezelésük nem egyszerű, ezért bízzuk szakemberre!

Mivel vehetjük elejét a károknak?

A mosogatószifon tisztítását időnként mi is elvégezhetjük, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a nagyobb mértékű dugulást. Először is be kell tenni a mosogatótálban található lefolyólyukakra a dugókat. Ezután helyezzünk egy nagyobb vödröt a mosogató alá. A szifon szétszerelése során (ehhez különösebb szerszám vagy erő, kézügyesség se kell), óvatosan le kell csavarni az alját, így utat engedünk a felgyülemlő víznek – ez fog a vödörbe ömleni – illetve így már el tudjuk távolítani a dugulást okozó szennyet, lerakódást.

További praktikák is léteznek, melyek már sok háztartást kíméltek meg attól, hogy nagy pénzösszegeket költsenek javításra. Persze fontos megemlíteni, hogy itt a jelentéktelenebb dugulások, és a csordogáló víz elhárítására vannak csak megoldási lehetőségek - viszont nem árt tudni róluk. Az egyik ilyen a szódabikarbóna, ami szerintem minden fűszeres polcon megtalálható, így még kiadást sem jelent. A vízzel higított szódabikarbóna a lefolyóba öntve egy órán belül feloldja a kisebb lerakódásokat. Ez egy viszonylag lassú módszer, a hatékonyság érdekében érdemes többször is megismételni. Ugyanilyen szerek az ecetes szódabikarbóna keverék, illetve a hagyományos konyhasó – vízzel keverve a kisebb dugulások elhárítására kiválóak.