Hogyan ismerjük fel a vízszivárgás jeleit

Társasházi lakások esetén leggyakrabban a csőtörés a fürdőszobában, vagy a vizes helyiségekkel határos falakban alakul ki, hiszen itt futnak a víz és csatornavezetékek. A kertes házaknál a kerti csap, a vízóra és a vízóra aknában lévő kötések körül alakul ki sokszor a vízszivárgás.

Milyen jelekből ismerhetjük föl a csőtörést?

A csőtörések jelei

Nehezen tudnék választani a közül, hogy melyik a rosszabb: ha szemmel is jól látszik a csőtörés, vagy hogyha nem. Ennek az az oka, - hogy bár triviálisnak tűnhet a probléma, amikor bokáig áll a víz a pincében, vagy egy szép kis tócsát látunk a fürdőszoba padlóján, - még ilyen esetekben sem lehet biztosra megmondani, hogy pontosan hol van a gond forrása. Arról nem is beszélve, amikor szemmel nem is lehet látni, hogy valahol elfolyik a víz.

Nézzük először a látható eseteket.

A vizes helyiségekhez köthető csőtörések esetén legtöbbször a szomszédos falakon jelennek meg vizes foltok, amik általában a víz vagy a fűtésvezeték meghibásodásából adódnak. A hibás csőszakasz azonban nem mindig a falban keresendő, a padlólapok alatt futó vezetékekből kifolyó víz is okozhatja ezt a tünetet.

A központi fűtési rendszerekkel kapcsolatos meghibásodások esetén a kazán rendszeresen elveszíti a nyomást, a vizet újra kell tölteni. A kifolyt víz gyakran átáztatja a padlót, padlószőnyeget, valamint foltot hagyhat az alsó emelet plafonján is.

Mi a helyzet a kerttel?

A kertben a kifolyt vizet a természet egy ideig fel tudja venni, nagyobb mennyiség esetén azonban saras részek jelzik a csőtörés közelségét. A járda és a burkolatok a víz által meglazított talaj miatt megsüllyedhetnek, ez is jelezheti, hogy csőtörést.

A nem látható jelek

Bizonyos esetekben az elfolyt vízmennyiség vagy nem elég jelentős, vagy pedig a burkolatok rétegei között olyan helyekre tud szétfolyni, ahol sokáig szemmel láthatatlan marad. Ez sajnos nem feltétlenül jelent alacsony mennyiséget, sokszor az átlagos vízfogyasztás akár többszöröse is kárba tud így veszni.

Hogyan ismerhetjük föl a bajt?

A vízszámla az egyik legjobb kiindulási alap. Érdemes nyilvántartást vezetni a vízfogyasztásról, így a megnövekedett vízszámla rögtön jelezni fogja, hogy valahol elfolyik a víz. A számlát azonban sokszor csak kéthavonta kapjuk kézhez, szerencsétlenebb esetben így akár már két hónapja is folyhat ki a víz feleslegesen. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy heti rendszerességgel leolvassuk a vízóra állását magunknak, így az esetleges kimagasló fogyasztást sokkal előbb észrevesszük.

Mi magunk is meggyőződhetünk ennek tényéről, ha megvizsgáljuk a vízórát. Zárjuk el az összes fogyasztót, és nézzük meg, hogy a vízóra közepén található kis kerék mozog-e. Amennyiben igen, úgy az beigazolhatja azt a gyanúnkat, hogy a víz valahol elfolyik a rendszerből. Részletesen olvashat még a csőtörés jeleiről a Csatornamester oldalán.

Hogyan lehet megtalálni a vízszivárgást?

Vízszivárgás keresés

A rejtett csőtöréseket a megfelelően felszerelt és képzett szakemberek már bontás nélkül is meg tudják találni. Ezt a módszert szokták műszeres bemérésnek nevezni. A lényeg nagyjából az, hogy különböző speciális műszerekkel meg tudják keresni a csőtörés pontos helyét anélkül, hogy a burkolatokat feleslegesen fel kellene bontani.

Hogyan működnek ezek a műszerek?

Az egyik kedvelt eszköz az ún. elektroakusztikus hibahely kereső, ami egy nagyon érzékeny audio szenzor segítségével képes érzékelni a csőből kiszökő víz hangját, ami alapján a vízvezeték szerelő szakember képes megtalálni a hibás csőszakaszt.

Zajos helyeken ez azonban nem minden esetben használható, ilyenkor szoktak jelzőgázos vizsgálatot végezni. A módszer lényege, hogy egy speciális gázvegyületet juttatnak a vizsgált csőszakaszba, ami aztán a csőtörés helyénél fog abból kijönni, majd a talaj rétegein keresztül a föld felszínére jutni. Egy érzékelővel a kilépő gáz koncentrációja mérhető, így ahol az a legkoncentráltabb, ott lesz a csőtörés helye.