Csőtörés bemérés - mikor kell vízvezeték szerelő?

Akinek kertes háza van előbb vagy utóbb jó eséllyel találkozni fog csőtöréssel, amikor is majd el kell döntenie, hogy szükséges-e vízvezeték szerelő a csőtörés elhárításához.

Az alattomos csőrepedés

Nem mindig egyértelmű, hogy vízszivárgás vagy csőtörés van, hiszen a tünetek nagyon hasonlíthatnak. Kifejezetten kellemetlen tud lenni, ha a kertben, a föld alatt húzódó csövekben van a csőrepedés, ilyenkor kérdéses, hogy a csőtörés elhárítható-e bontás nélkül. A jó szakembereknek komoly eszközeik vannak a csőtörés vizsgálat elvégzéséhez.

A csőtörés bemérése műszerrel

A mai modern technika már több módszert is ismer vízszivárgás bemérésére. Az egyik leghatékonyabb megoldás, az ún. elektroakusztikus keresés, amikor a csőből szivárgó víz által képzett hanghullámokat próbálják meg behatárolni. Egy másik szintén hatékony megoldás a korrelációs csőtörés bemérés. A módszer lényege, hogy a cső két végére érzékelőket helyeznek el, így válik meghatározhatóvá a hibahely.

A jelzőgázos vizsgálatnál nem szükséges ismerni a földben nyugvó nyomvonalat. A vizsgált vezetéket jelzőgázzal feltöltik, ami a repedéseken át kiszökik, jelezve a csőtörés pontos helyét.

Mikor hívjunk vízvezeték szerelőt?

Természetesen mindig meg lehet próbálni a csőtörést elhárítását házilag is, de azt érdemes megfontolni, hogy egy profi vízszerelő lehet, hogy meg tudná oldani a problémát bontás nélkül is. Arról nem is beszélve, hogy minden perc, amit késlekedünk, további elpocsékolt vizet jelent, ami nem olcsó mulatság. Meglehet, nem olcsó kihívni a gyorsszolgálatot, de sokszor még így is jobban jövünk ki, mintha magunk próbálnák meg elhárítani a csőtörést sikertelenül.

Házon belüli csővezetékek

Az ágvezeték a berendezési tárgyon elhelyezett szagfogó berendezéstől az ejtővezetékig viszi a szennyvizet. Találkozni szellőztetett vagy nem szellőztetett megoldásokkal is. Az előbbi megoldásban a vezetéket összekötik a szellőzővezetékkel, és ezen keresztül a külső környezettel vagy szellőztetőszeleppel látják el. Ha nem akarjuk, hogy a lefolyáskor távozó víz a szagfogó berendezésből is kiszívja a vizet, az ágvezetéket gondosan kell méretezni. A tervezésnél és a kivitelezésnél be kell tartani az ágvezetékekre vonatkozó határértéket.

Az ágvezetéket általában a vakolat alatt, a falra szerelt szerelvények üregeiben, a gipszkarton válaszfalakban vagy a mennyezet alatt érdemes elvezetni, mert így le lehet takarni. Ha a padló felett szereznénk vezetni, akkor azokat a berendezési tárgyakat, amelyeket a padlóhoz közel csatlakoztatunk a vezetékre (WC, kád, zuhanyzó), a függőleges ejtővezetékhez közel kell elhelyezni. Az ágvezetéket ne vezessük a padlóban, ez a megoldás, amellyel leggyakrabban a második világháború előtt készült épületekben találkozhatunk, nem megfelelő, megnehezíti a csőtörés elhárítását, a vízszivárgás bemérését. A vasbeton födémelemben vezetett ágvezetéket csak hegesztéssel szerelhetjük. Azt a vezetéket, amelyet nem a vakolat alatt helyeztek el, bilincsekkel rögzíteni kell a falhoz.

Vízvezeték szerelő Budapesten

Sok cég kínál csőtörés javítás vagy vízvezeték szerelés szolgáltatást, így mielőtt választunk, mindenképpen nézzük meg a feltételeket. Vannak, akiknek van gyorsszolgálatuk, ők általában vállalnak kiszállást a hét minden napján 0-24–ben. Van olyan, aki ellenben csak hétköznap vállal javítást és felszámol kiszállási díjat is. A javítási költség tehát lényegesen eltérhet egyes vállalkozók esetében, tehát mindenképpen érdemes körülnézni az interneten mielőtt felemelnénk a telefont.