Autómentő - mikor van szükség autómentésre?

Bármikor, ha elakadunk az autónkkal még nem biztos, hogy autómentés lesz szükséges, azonban nem árt felkészülni arra az esetre is, hogy nem tudjuk önerőből orvosolni a problémát és autómentőt kell hívnunk.

A közlekedésben is számos esetben megtréfálhat bennünket a technika ördöge. Egyszer csak kapunk egy hiba üzenetet, vagy azt sem, s a kocsi megáll, „se kép, se hang.” Baj történt, lerobbantunk az autónkkal az út kellős közepén. Közel-távol nincs segítség? Kihez forduljunk? Hová telefonáljunk? Ez a helyzet nagyon kiborító tud lenni és a pánik is úrrá lehet rajtunk ezért is fontos, hogy mindenekelőtt maradjunk nyugodtak, és muszáj türelmesnek lennünk, mert a segítség valószínűleg órák múlva tud csak megérkezni.

Mit tegyünk autómentés előtt

Próbáljuk az autónk kiskönyvének segítségével megállapítani a hiba okát. Ha ez nem sikerül, vagy a leírás szervizt ajánl, akkor ne legyünk restek mobiltelefonunkat használni. Okos telefonnal egyszerű ez a kérdés, mert erre a problémára is létezik már applikáció. Ezek az alkalmazások szervizek, autómentők telefonszámai gyűjtik össze, így mi kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet. Akkor se legyünk elkeseredve, ha nincs okos telefonunk, mert még mindig kérhetünk tájékoztatást a különleges tudakozótól is. Először érdemesebb választanunk egy autószervizt, mert lehet, hogy a probléma helyben megoldható, ezért a legközelebbi szerelőműhelyt praktikus felhívni, és próbáljuk meg a lehető legjobban körül írni a hibát. Viszont, ha nagyobb a gond vagy törött az autó, ne tétlenkedjünk, intézkedjünk a szállításról mihamarabb.

Az ilyen esetekben már számos autómentő közül választhatunk. Először többnyire a „sárga angyalra” gondol mindenki, mint a legrégebbről ismert segítőkre. Ha rendelkezünk bizonyos autóklub tagsági kártyákkal, akkor akár az egész művelet díjmentes lehet. Hasonlóképen használható az autónk értékesítő szalonjának autómentő (assistance) szolgáltatása. Bár itt se mindig ingyenes, de ez esetben biztosak lehetünk afelől, hogy a kocsi megfelelő ellátásban részesül, hiszen a saját márkájú autókra specializált szervizesek foglalkoznak a problémánkkal. Ezek a szolgáltatók biztosíthatnak számunkra akár, csereautót, alkatrész utánküldést, sofőr szolgálatot, végső esetben akár szállást is a gépkocsi javítás idejére belföldön vagy külföldön. Amikor a gépkocsi szállítását kell szervezni, fontos szempont, hogy az biztonságosan, a KRESZ előírási szerint történjen, ezért is szerencsés, ha erre szakosodott szervezetet, vagy vállalkozót bízunk meg ezzel, s nem feltétlen a barátunkat kérjük meg arra, hogy vontasson el a szervizig. Pláne fontos akkor szakszerű szállítót választanunk, ha törött a kocsink, mert egy karambolozott kocsi nem megfelelő szállításával komoly anyagi károkat okozhatunk magunknak Az autómentővel a kocsival együtt mi is hazatérhetünk, viszont érdemes előre jeleznünk, hányad magunkkal vagyunk, így a megfelelő szállító kocsi érkezik, mellyel már nem fordulhat elő, hogy véletlenül valaki hoppon maradjon, és ne tudjon velünk utazni.

Nem csak autó szállítás

Sok autómentő cég vállal autón kívül más tárgyak szállítását is. Ilyenkor inkább már fuvarozási szervezetekről beszélünk, de még ez is a témához kapcsolódik. Úgy, mint az autómentésnél, itt is fontos a szakszerűség, mert meg vannak szabva a feltételek, engedélyek, különböző tárgyak szállítása esetén. Ezek a jogosítványok hiányában komoly büntetést kaphatunk, ha mégis magunknak oldjuk meg a fuvart. Egy profi autószállító cégnek a következőt ajánlom: http://www.nonstopautomentes.hu/autoszallitas/

Egyéb lehetőségek

Amennyiben mégsem szeretnénk profi autómentő cég segítségét kérni, gondoljuk át, hogy van-e olyan ismerősünk, akinek elég erős autója lehet ahhoz, hogy megpróbáljon minket bevontatni a legközelebbi autószervízbe. A vontatásnak azonban megvannak a maga szabályai, amikre figyelni kell. Vizsgáljuk meg, hogy milyen eredetű a probléma. Megsérült-e a futómű vagy a fék, kormány, ugyanis csak olyan járművet szabad vontatni, ami irányítható. Az is fontos, hogy ki lehessen látni az autóból, hiszen ennek hiánya is meghiúsíthatja az autó elvontatását. Ha mindez rendben van, akkor vontathatjuk, ellenkező esetben pedig hívjunk autómentőt.