Amit az autómentésről tudni érdemes

Lerobbant vagy éppen törött autónkkal – bárhol esik is meg velünk ez a szerencsétlen dolog -, egy helyre tudunk fordulni hatékony és gyors segítségért: az autómentőkhöz.

Autómentésre bármikor szükségünk lehet, ha van autónk

Sosem jön jókor, hogyha valamilyen tárgy, amelyet rendszeresen használunk, és szinte az életünk részét képezi, tönkremegy. Az autó különösen egy ilyen tárgy. Nagy függetlenséget és szabadságot jelent az, hogyha saját gépjárművel rendelkezünk. Nem kell megkérni családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket, hogy amikor ők is ráérnek, szállítsanak el bennünket A pontból B pontba. Vagy nem kell a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez igazodva szervezni napi rutinunkat. A kényelem azonban csak egy szempont, további előnye, hogy gyors, mindig a rendelkezésünkre áll, és pontosabban közelíthetjük meg célpontunkat, mint ha például busszal, villamossal vagy metróval közlekednénk, amelyek csak a megállóknál tesznek le minket.

Mikor hívjuk a sárga angyalt?

Az autómentőket, vagy más néven a sárga angyalt, bármilyen típusú gépkocsi esetében hívhatjuk. Lehet szó személygépkocsiról, robogókról, motorokról, quadokról, lakókocsikról, hajókról, vitorlás hajókról, versenyautókról, luxusautókról, veterán klasszikus kocsikról, tehergépkocsiról, kis tehergépkocsiról, traktorokról, nagyobb méretű autóalkatrészekről vagy akár munkagépekről. Az autószállítás történhet vontatóval vagy utánfutóval. A legtöbb autómentéssel foglalkozó cég vállal szállítást belföldön (Budapesten és vidéken is), valamint külföldön – bár ebben az esetben már valamivel magasabb költségekkel kell számolnunk.

Autómentés felsőfokon

Miután telefonon felkerestük a nekünk leginkább szimpatikus szolgáltató céget, összetört autónkért a legtöbb esetben belátható időn belül (fél – egy óra alatt) megérkezik a segítség. Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg este vagy hajnalban ez az idő kitolódik és lassabban mozgósítják magukat az autómentő szolgálatok, mert ezek a vállalkozások a nap 24 órájában készenlétben állnak. Szerencsére ez alól a piros betűs ünnepnapok sem kivételek, ugyanis ekkor is történhet karambol, szerencsétlenség – így ekkor is működnek a sárga angyalok. Ha másként nem tudunk hazajutni (például egy autópálya kellős közepéről), akkor arra is van mód, hogy 4-5 személyt, a sérült járművön kívül még elszállítsanak.

Amíg lerobbant autónkhoz kiérkeznek a szakemberek, lehetőség van telefonon keresztül szaktanácsadásra, így a szükséges előkészületeket, melyek különösebb szakértelmet nem igényelnek, mi is megtehetjük – persze ez nem kötelező. A segélyszolgálat alapdíjas telefonszám, és a nap bármely szakában elérhető. Tapasztalatuknak köszönhetően a diszpécserek el tudnak látni bennünket a szükséges információkkal. Működésképtelen autónkat az elszállíttatás után bizonyos ideig tárolni is tudják nekünk – ennek persze attól függ a díja, hogy hány napig szeretnénk tároltatni. A tárolás megbízható, ha szükségünk lenne erre, járművünk a lehető legjobb kezekben lesz. Állapotára garanciát biztosítanak, így nincs mitől tartanunk.

Ha rendelkezünk gépjármű biztosítással, akkor a kártérítés is garantált. Bár mindannyiunk életében bizonyos mértékig egy törést jelent az, hogyha autónk, amelyet akár már a család tagjaként kezelünk, károsodást szenved, azonban egy kis szépséghibával az egyik ajtón vagy a motorháztetőn még együtt lehet élni.